|
Kanker en het immuunsysteem
Beschermende werking van het immuunsysteem
Het lichaam beschikt over een natuurlijke manier om ons tegen ziekte, bijvoorbeeld kanker, te beschermen. Dat gebeurt m.b.v. het immuunsysteem. Voor een goed werkend immuunsysteem is het belangrijk dat:- Het systeem over voldoende "verkenners" beschikken die in staat zijn indringers (bacteriën, virussen) en kankercellen op te sporen.
- Het over voldoende killer capaciteit beschikken om opgespoorde antigenen (ziekmakers, waaronder kankercellen) te vernietigen
- Het over voldoende controle mechanisme beschikken om de vernietigende kracht van het immuunsysteem goed te besturen (activeren, temperen).
Waarom kan het immuunsysteem falen?
Kanker kan optreden doordat het immuunsysteem niet meer in staat is om de kankercellen die in elk lichaam ontstaan op te sporen en te vernietigen. Het falen van het immuunsysteem kan verschillende oorzaken hebben:
|
- Een jarenlange slechte voeding kan het immuunsysteem ernstig verzwakken. Let op: het is in Nederland niet meer mogelijk om gezond te eten. Een rapport van het TNO en de SOE heeft dit uitgewezen. Vooral door een tekort aan selenium zal in Nederland kanker in de komende 10 jaar geen ziekte meer zijn van ouderen maar ook jongeren meer en meer gaan treffen.
- Door gifstoffen in ons milieu wordt het immuunsysteem overbelast. In onze voeding zit steeds meer chemisch afval zoals bestrijdingsmiddelen, antibioticum enz. Luchtverontreiniging doet daar nog een schepje bovenop.
- Daar komt nog bij dat wij veel te energierijk voedsel gebruiken (te veel calorieën). Een mens is daar niet op gebouwd. Bij de verbranding van dit energierijke voedsel komen meer vrije radicalen vrij dan een mens kan verwerken. Het beperken van het aantal calorieën tezamen met een beperking in eiwit, geraffineerde koolhydraten en verzadigd vet is een van de meest effectieve manieren om via voeding kanker te voorkomen.
- Medicijn gebruik kan ook kanker veroorzaken. Het meest bekende voorbeeld is de verhoging van het risico van borstkanker door het gebruik van de anticonceptiepil en de hormoon behandeling van vrouwen tijdens de overgang. In 1971 kreeg nog maar 1 op de 20 vrouwen te maken met borstkanker. Nu is dat 1 op de 8.
- Lichamelijke en geestelijke stress verhoogt ook het risico op kanker. Het is bekend dat na een grote lichamelijke inspanning (bijvoorbeeld een marathonwedstrijd) het DNA meer beschadigingen oploopt dan normaal. Deze extra DNA beschadigingen verhogen de kans op kanker. Langdurige geestelijke stress verhoogt ook de kans op het ontstaan van kanker. Door langdurige geestelijke stress wordt het immuunsysteem verzwakt waardoor de kans op kanker wordt vergroot.
De V5 ondersteuningstherapie
V5 is een ondersteuningstherapie die is samengesteld aan de hand van recente wetenschappelijke publicaties op het gebied van de behandeling van kanker. Bij V5 worden de reguliere en de orthomoleculaire geneeskunde op een dusdanige manier gecombineerd dat het effect van de reguliere kankerbehandeling, toegepast door oncologen, sterk wordt verbeterd en de bijwerkingen sterk worden verminderd. V5 berust op vijf basis principes:- Verbeter de effectiviteit van de chemokuur of bestralingstherapie en de chirurgische ingreep
- Verminder de schadelijke bijwerkingen van chemo-, bestralingstherapie en van de chirurgische ingreep
- Vernietig de kanker door het versterken van het immuunsysteem
- Verhonger de kanker door het afsluiten van voedselstromen
- Verbeter de informatievoorziening waardoor de patiënten weer het heft in eigen hand kunnen nemen.
Immuunsysteemtherapie: een nieuwe mogelijkheid
Het doel van Immuunsysteemtherapie
De laatste jaren is vanuit de geneeskunde steeds meer belangstelling ontstaan voor het actief gebruiken van het immuunsysteem bij de behandeling van kanker. Deze immuunsysteemtherapie kan tezamen met chemokuur, bestralingstherapie of chirurgische ingreep worden ingezet.Immuunsysteemtherapie is een therapie die zich richt op het activeren van het immuunsysteem om het lichaam de mogelijkheid te geven kankercellen op te sporen en te vernietigen. Immuunsysteemtherapie is vooral belangrijk als het lichaam door een chemo- of bestralingskuur is verzwakt. Maar ook als er een operatieve ingreep heeft plaats gevonden, waardoor er een kans bestaat dat kankercellen in de bloedbaan terecht zijn gekomen, is het belangrijk een goed werkend immuunsysteem te hebben dat in staat is uitzaaiingen op te ruimen. Van immuunsysteemtherapie kan het volgende worden verwacht:
- Verbetering van het immuunsysteem zodat kankercelgroei wordt geremd.
- Blokkeert bepaalde reacties van het lichaam waardoor het voor kankercellen moeilijker wordt snel te groeien.
- Zorgt er voor dat kankercellen gevoeliger worden voor de vernietigende kracht van het immuunsysteem.
- Maakt het mogelijk dat kankercellen "terug migreren" naar normaal gezond celgedrag waardoor ze op tijd dood gaan.
- Maakt het mogelijk dat het immuunsysteem in staat is gezonde cellen die door de chemo- of bestralingskuur zijn vernield gerepareerd worden.
- Voorkomen van uitzaaiing naar andere delen van het lichaam.
Verschillende soorten immuunsysteemtherapie
Voor de immuunsysteemtherapie in V5 worden zowel reguliere geneesmiddelen als orthomoleculaire stoffen toegepast. Deze therapie kan heel goed met bestaande therapieën zoals chemo of bestraling worden gecombineerd. Immuunsysteemtherapie kan op verschillende manieren worden gegeven.- Het immuunsysteem kan worden geactiveerd door gebruik te maken van signaalstoffen als lymfokines die dan intraveneus aan de patiënt worden toegedient. Bij deze behandeling kunnen ernstige bijwerkingen ontstaan
- Maar er kan ook van de kankercellen van de patiënt een soort vaccin gemaakt worden dat dan bij de patiënt wordt ingespoten om het immuunsysteem te activeren. Deze behandeling is in Nederland nog experimenteel.
- Door gebruik te maken van medicijnen die het immuunsysteem versterken en/of activeren. Bij deze behandeling kunnen bijwerkingen optreden.
- Door gebruik te maken van natuurlijke stoffen om het immuunsysteem te activeren en/of versterken. Bij deze behandeling zijn weinig bijwerkingen te verwachten.
Hoe kan worden aangetoond dat de therapie effect heeft?
Het effect van immuunsysteemtherapie kan worden gemeten door een eenvoudige bloedonderzoek. Een toename van het aantal Natural Killer cellen (NK) in het bloed is een teken dat de therapie zijn vruchten afwerpt. Bovendien is het belangrijk te weten hoeveel CD4 (T-helper cellen) aanwezig zijn en wat de verhouding is tusen CD4/CD8 (T-helper/T-suppressor). Al deze waarden geven een goed beeld over het functioneren van het immuunsysteem. Als tevens met een toename van de NK cellen ook een afname in het aantal Carcino-Embryonic Antigens (CEA) gemeten kan worden dan kan men er van uit gaan dat de therapie werkelijk aanslaat. CEA is een maat voor het aantal kankercellen in het lichaam.
|
Immuunsysteem versterkende geneesmiddelen
Cimetidine (Tagamet) versterkt het immuunsysteem
Het komt bij kankerpatiënten vaak voor dat een bepaalde soort lymfocyten, de T-suppressor cellen, sterk verhoogd zijn. Waarom dit zo is is nog niet bekend. Wel is bekend, dat deze cellen een goede werking van het immuunsysteem onderdrukken. Het lijkt erop of de kankercellen in staat zijn door een of ander onbekend mechanisme het aantal T-suppressor cellen te laten stijgen waardoor het immuunsysteem niet meer goed kan werken.Cimetidine (Tagamet) heft de negatieve werking van de T-suppressor cellen op. Daardoor kan de werking van het immuunsysteem worden verbeterd. Tagamet is een bestaand geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van maagzweren. Het kan alleen op recept verkregen worden. Helaas heeft het farmaceutisch bedrijf dat Tagamet produceert vanwege de hoge kosten die gepaart gaan met het op de markt brengen van een "nieuw" gneesmiddel besloten niet met deze immuunsysteem versterkende kwaliteit van Tagamet te adverteren. Tagamet kan door een (orthomoleculiar) arts of oncoloog voorgeschreven worden.
Belangrijk: Cimetidine (Tagamet) heeft veel interacties met andere geneesmiddelen, voorzichtigheid is gewenst. Aan de andere kant is er zoveel materiaal beschikbaar dat aantoont dat cimetidine de functie van het immuunsysteem kan verbeteren dat het zonde zou zijn deze kans ongebruikt te laten.
Leukine, Neupogen versterken het immuunsysteem
Kanker patiënten die een chemo- of bestralingskuur volgen adviseer ik met de oncoloog te overleggen of het gebruik van immuunsysteem versterkende geneesmiddelen voor hen een optie is, vooral als bloedonderzoek aangeeft dat het immuunsysteem door de kuur niet goed meer functioneert. De meest bekende geneesmiddelen voor het versterken van het immuunsysteem zijn Leukine en Neupogen. Neupogen is in Nederland op recept te verkrijgen; leukine volgens mijn gegevens niet. Deze geneesmiddelen stimuleren de productie van T-lymfocyten, macrofagen en andere immuunsysteemcellen die belangrijk zijn voor een goede werking van het immuunsysteem.Doordat het immuunsysteem tijdens de chemo- of bestralingskuur door deze geneesmiddelen extra wordt versterkt kan de kuur langer met een grotere intensiteit gegeven worden waardoor patiënten meer kans hebben de ziekte te overleven. Leukine en Neupogen stimuleren aanmaak van bloedcellen (met name witte bloedlichaampjes). Vraag uw specialist leukine of neupogen toe te passen als bloedonderzoek uitwijst dat u te weining witte bloedlichaamjes heeft. Leukine en Neupogen kunnen alleen onder begeleiding van een oncoloog of immunoloog toegepast worden.
Neupogen wordt in Nederland door oncologen ondermeer toegepast voor het behandelen van neutropenie (tekort aan witte bloedlichaampjes). Maar ook als het bloedbeeld aangeeft dat de chemokuur moet worden uitgesteld. Neupogen wordt dan toegepast om er voor te zorgen dat het patient weer zo snel mogelijk met de chemo behandeling kan doorgaan. Bron: oncoloog Thunnissen, Diakonessenhuis, Zeist.
|
Alpha-Interferon en Interleukine-2 verbeteren de besturing van het immuunsysteem
Alpha-Interferon en Interleukine-2 zijn cytokines die het immuunsysteem besturen. Interferon voorkomt dat kankercellen zich kunnen vermenigvuldigen en is al voor een groot aantal kankersoorten bij mensen toegepast. Alpha interferon en interleukine-2 zijn in Nederland op recept te verkrijgen. Interleukine-2 zorgt er voor dat de NK-cellen giftiger worden voor kankercellen waardoor NK-cellen de kanker sneller kan vernietigen. Alpha-Interferon en Interleukine-2 kunnen alleen onder begeleiding van een oncoloog of immunoloog toegepast worden.Beta-Interferon jaagt kankercellen uit hun "schuilplaats"
Normale gezonde cellen vertonen aan de buitenkant van de cel de eiwitstructuren die in de cel worden gebruikt. Voor de cellen zelf lijkt dit "etaleren" geen direct nut te hebben maar voor de tien duizenden verschillende lymfocyten die steeds op zoek zijn naar indringers is deze "etalage" heel belangrijk. Op deze wijze kunnen ze eenvoudig zien wie "vriend" en wie "vijand" is. Als een lymfocyt een cel ontdekt met in de etalage een vreemde onbekende eiwitstructuur (aminozuur sequence) dan koppelt de lymfocyt zich aan deze cel om het voor de NK-cellen eenvoudiger te maken deze cellen op te ruimen.Helaas is het zo dat sommige kankercellen in staat om hun etalage op een dusdanige manier in te richten dat deze cellen niet door lymfocyten worden ontdekt. Deze kankercellen houden hun vreemde eiwitstructuren geheim voor lymfocyten. Hoe deze kankercellen dat precies doen is onbekend.
Beta-Interferon (IF-b) is in staat er voor te zorgen dat kankercellen hun vreemde eiwitstructuren niet meer geheim kunnen houden. Hierdoor worden deze kankercellen veel beter door het immuunsysteem ontdekt en opgeruimd. Onderzoekers in het Roswell Park Cancer Institute in de staat New York hebben in een onderzoek aangetoond dat longkanker patiënten die bestraald werden en tevens IF-b toegediend kregen, het veel beter deden dan patiënten die alleen bestralingstherapie kregen.
Tijdens een congres van de American College of Radiology and Radiation Therapy Oncology Group werd in september 1995 reeds het succes van IF-b onder oncologen besproken. Één van de specialisten vertelde tijdens een discussie sessie het volgende over IF-b: "It looks like they hitting a home run there. The results, to be released, may very well make IF-b competitive with chemotherapy as an adjuvant tool."
IF-b wordt beter verdragen dan IL-2, hoewel griepverschijnselen als bijverschijnsel kunnen voorkomen. Ouderen en verzwakte kanker patiënten lijken IF-b zonder noemenswaardig probleem te tolereren. Beta-Interferon kan alleen onder begeleiding van een oncoloog of immunoloog toegepast worden.
Immuunsysteem versterkende orthomoleculaire middelen
Vitamine E vermindert de schade door vrije radicalen
Het lichaam heeft verschillende mechanisme om schadelijke vrije radicalen onschadelijk te maken. Deze vrije radicalen ontstaan in kleine hoeveelheden door het verbrandingsproces in het lichaam. Een chemo of bestralingskuur veroorzaakt echter grote hoeveelheden van deze schadelijke vrije radicalen. Bij het verstrijken van de jaren werken de systemen die vrije radicalen onschadelijk moeten maken minder goed. Vitamine E suppletie kan deze verdedigingssystemen opnieuw leven in blazen zodat het lichaam ook tijdens de kuur beschermd blijft. Vitamine E en C werken in de bestrijding van vrije radicalen synergetisch, ze versterken elkaar.Selenium beschermt tegen kanker
Het is reeds in vele onderzoeken aangetoond dat in de gebieden waar de meeste selenium in de grond voorkomt kanker het minst optreedt. Het omgekeerde is ook waar. Daar waar selenium in de bodem ontbreekt, zoals in bepaalde delen van China, komt kanker veel meer voor. Grootschalige onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen met een laag niveau aan selenium in hun bloed meer kans hebben kanker te krijgen dan mensen met een hoog selenium gehalte. In 1996 publiceerde de Amerikaanse epidemioloog Clark in de "Journal of the American Medical Assosciation" (JAMA) de opmerkelijke resultaten van een experiment waaraan meer dan 3000 patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker mee deden. Het experiment duurde in totaal vier en een half jaar. Het bleek dat selenium geen significante invloed had op het voorkomen van huidkanker, maar wel de kans om aan een andere kankersoort te overlijden halveerde. Longkanker, prostaatkanker en dikke darm- en endeldarmkanker kwamen, in de groep die 200mcg selenium per dag kregen, veel minder voor dan in de placebogroep. Het resultaat was zo duidelijk, dat het experiment voortijdig werd afgebroken om aan de placebogroep het belangrijke selenium niet te onthouden.
|
Onderzoekers uit de V.S. en Europa bereiden momenteel een groot onderzoek voor waarin het effect van selenium op kanker verder wordt onderzocht. Het onderzoek heet PRECISE (Prevention of Cancer Intervention with Selenium). Er zullen in totaal meer dan 50.000 mensen aan deelnemen. Het experiment zal vijf jaar duren, maar Clark (van het JAMA onderzoek) denkt dat na twee jaar de resultaten al zo duidelijk zullen zijn dat het onderzoek zal worden afgebroken.
Versterking van het immuunsysteem door melatonine
Melatonine versterkt de werking van Interleukine-2
Als bloedonderzoek uitwijst dat het immuunsysteem ernstig verzwakt is zou het voor een oncoloog raadzaam zijn de patiënt met immuunversterkende geneesmiddelen te behandelen. Deze middelen zijn duur en zeer giftig. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat melatonine de werking van IL-2 versterkt en de giftigheid verminderd. Hierdoor kan IL-2 in een veel lagere dosis worden gegeven terwijl de werking vergelijkbaar blijft met hoog gedoseerde therapieën.Het is reeds in verschillende experimenten aangetoond dat een dagelijkse dosis van 3 miljoen IE (Internationale Eenheden) IL-2 samen met 40 mg melatonine per dag (voor het slapen gaan) de werking van IL-2 dusdanig versterkt dat hiermee "resistente" tumoren met succes behandeld kunnen worden. Een normale dosis zonder melatonine is 15 miljoen IE per dag. In een proef zijn 230 patiënten behandeld met een combinatie IL-2 / melatonine. Deze patiënten hadden een levensverwachting van 6 maanden. Bij 18% van de patiënten werd een regressie van de tumor vastgesteld en 41% van de patiënten leefden langer dan een jaar. Interleukine-2 kan alleen worden toegepast onder begeleiding van een oncoloog of immunoloog. Geef de volgende informatie aan uw specialist.
Belangrijk: Melatonine suppletie mag tijdens een chemokuur en een behandeling met interleukine-2 niet ontbreken. Het vermindert de bijwerkingen van een chemokuur aanmerkelijk en zorgt er voor dat de dosis interleukine-2 met 80% kan worden verminderd. Zie voor meer informatie over Melatonine het hoofdstuk "Overzicht van wetenschappelijke publicaties m.b.t. Melatonine en de behandeling van kanker". In dit hoofdstuk zijn samenvattingen van alle voor oncologen belangrijke onderzoeksresultaten opgenomen. Geef deze informatie aan uw specialist.
Melatonine versterkt het immuunsysteem tijdens een chemo- of bestralingskuur
Melatonine kan ook tijdens de chemo- of bestralingskuur worden gebruikt om het immuunsysteem te versterken. 20 mg melatonine per dag is een goede dosis als ondersteuning van een chemo- of bestralingskuur. Bijwerkingen van melatonine zijn: een diepe slaap tijdens de nacht gevolgd door sufheid in de morgen. Na het beëindigen van de chemo of bestralingskuur kan de dosis worden teruggebracht naar 5 mg per dag. Melatonine kan door een orthomoleculaire arts worden voorgeschreven.Melatonine Waarschuwing
- Er is nog te weinig bekent over de effecten van melatonine op het immuunsysteem van patiënten met een auto-immuunziekte. Patiënten met een auto-immuunziekte zoals Crohn en reuma kunnen geen melatonine gebruiken.
Melatonin and the immune system Liebmann PM; Wolfler A; Felsner P; Hofer D; Schauenstein K: International Archives of Allergy & Immunology: 112:3:203-11 (1997)
In recent years, melatonin, i.e. the major endocrine product of the pineal gland, was investigated as to its possible regulatory role in the communication between the neuroendocrine and the immune systems. First indications that melatonin may be an endocrine immunomodulator came from early reports about antitumor effects in animals and humans. Since then evidence has accumulated suggesting that melatonin-as a well-preserved molecule during evolution-is indeed involved in the feedback between neuroendocrine and immune functions. At present we begin to discover molecular mechanisms, by which melatonin affects cellular functions in general, and from the variety of possible direct and indirect interactions it appears that melatonin may play a complex physiological role in neuroimmunomodulation. In this article we want to give a critical review of the numerous reports on melatonin influencing immune functions, and to discuss the possible different mechanisms of action, which were suggested recently. - Patiënten met prostaatkanker moeten voorzichtig zijn met melatonine suppletie. Onderzoek heeft uitgewezen dat IL-2 therapie bij prostaatkanker wel met een lage dosis melatonine kan worden ondersteund. Melatonine suppletie in hoge doses kan het prolactine niveau verhogen. Prostaatkanker patiënten doen er goed aan het prolactine niveau in het bloed goed in de gaten te houden.
- Patiënten met leukemie kunnen geen melatonine suppletie toepassen.
- Hoewel melatonine vooral bij patiënten met borstkanker wordt aanbevolen kan een combinatie met IL-2 bij borstkanker soms averechts werken. Sommige onderzoeken geven nl. aan dat IL-2 de deling van bortstkankercellen kan versnellen. Overleg op dit punt met de oncoloog.
DHEA versterkt het immuunsysteem
DHEA suppletie onderdrukt schadelijke, hoge niveau's van cortisol. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt. Kankerpatiënten zouden kunnen overwegen DHEA suppletie toe te passen. 25 mg is een goede uitgangsdosis voor mannen, 15 mg voor vrouwen. DHEA is alleen via een orthomoleculaire arts op recept te verkrijgen. De juiste dosis DHEA moet voor iedereen d.m.v. bloedonderzoek worden vastgesteld. Is dat eenmaal gebeurt dan is een half jaarlijkse controle ruim voldoende. Er moet tijdens het bloedonderzoek worden gelet op verhoogde hormoonspiegels. De test wordt niet door de zorgverzekering vergoed (ongeveer F50) de DHEA wordt wel vergoed.DHEA Waarschuwing
- Vrouwen met een hoog risico van baarmoederkanker en kanker die iets heeft te maken met de estrogeen hormoonniveau's moeten zeer voorzichtig zijn met DHEA. Het is verstandig deze hormoonniveau's regelmatig te controleren of geen DHEA te gebruiken.
- Mannen met prostaatkanker of prostatitis moeten geen DHEA gebruiken. Mannen boven de 40 jaar moeten, als ze DHEA gebruiken, elk jaar hun PSA (Prostate Specific Anti-gen) niveau laten testen om prostaatkanker vroegtijdig te kunnen diagnosticeren.
Resultaten van recent onderzoek op het gebied van immuuntherapie
Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nierkanker
Duitse immunologen hebben een belangrijke vooruitgang geboekt bij de behandeling van uitzaaiingen van kanker in de nieren. Een inenting met speciaal geprepareerde afweercellen heeft tijdens een experiment bij ruim 30% van de patiënten een positief effect gehad, bij 15% van de proefpersonen was de tumor in de nieren zelfs geheel verdwenen.Deze experimentele therapie is in de universiteit van Gottingen onder leiding van Dr. Alexander Kugler uitgevoerd bij 23 patiënten. Bij 5 van hen was de tumor in de nier volledig verdwenen, terwijl bij 3 van hen een duidelijke vermindering van uitzaaiingen werd geconstateerd. Dit resultaat is een zeer belangrijke stap voorwaarts omdat specialisten tot nu toe niet over een therapie beschikten om uitzaaiing van kanker in de nieren te behandelen. Nierkankercellen (maar ook huidkankercellen) zijn nl. in staat om aan de aandacht van het immuunsysteem te ontsnappen. Waarschijnlijk wordt het immuunsysteem door de nierkanker sterk in zijn werking belemmerd of is het immuunsysteem "tollerant" geworden voor deze kankercellen.
Tijdens dit onderzoek werden tumorcellen van de patiënt in het laboratorium gekoppeld aan immuunsysteemcellen van een vreemd immuunsysteem en daarna via de lymfeklieren teruggespoten in het lichaam. Hierdoor werd een immuunreactie uitgelokt doordat het immuunsysteem de vreemde immuuncellen als vijandig herkende. Hierdoor werden niet alleen de ingespoten cellen opgeruimd maar was het immuunsysteem, bij sommige patiënten in de testgroep, ook in staat om ook de andere nierkankercellen als vijandig te herkennen en op te ruimen.
Genetisch gemanipuleerde super immuuncellen
In het Academisch Ziekenhuis Rotterdam wordt onder leiding van de Dr. Bolhuis geprobeerd om immuunsysteemcellen genetisch te manipuleren zodat ze kankercellen beter herkennen. Deze gemanipuleerde cellen worden dan bij de patiënt ingespoten waarna deze "super speurders" op zoek gaan naar kankercellen. Als die gevonden worden wordt door deze super speurders een immuunreactie in het lichaam veroorzaakt waardoor het immuunsysteem in staat is de tumor op te ruimen.Bestraalde tumorcellen activeren het immuunsysteem
Bij een andere immuunsysteemtherapie worden tumorcellen van de patiënt eerst bestraald zodat ze zich niet meer kunnen delen. Daarna worden ze voorzien van stoffen die het immuunsysteem als vijandig herkent. Daarna worden deze geprepareerde tumorcellen opnieuw bij de patiënt ingespoten om aldus een immuunsysteem reactie uit te lokken waarbij ook de niet geprepareerde tumorcellen worden opgeruimd.Lees ook de volgende V5 artikelen
- V5: een revolutionaire ondersteuningstherapie bij de behandeling van kanker (inleiding)
- V5: Verbeter de standaard bestralingstherapie (Deel II)
- Kanker: Immuunsysteemtherapie (Deel III)
- Kanker: Verbeter de effectiviteit van een chirurgische ingreep (Deel IV)
- V5 behandeling van specifieke kankersoorten (Deel V)
- Overzicht wetenschappelijke publicaties m.b.t. Melatonine en de behandeling van kanker
- Overzicht wetenschappelijke publicaties m.b.t. Vitamine A, E en D en de behandeling van kanker
Lees ook de volgende Pillie Willie artikelen
- DHEA: Getting old without getting sick
- Melatonine: Slaap beter en leef langer
- Zink en selenium versterken het immuunsysteem en beschermen tegen kanker
- Suiker: vergif voor je lichaam
- Chroom: geeft meer energie voorkomt diabetes en helpt bij het afvallen
Door lezers aangevraagde V5 artikelen
Een aantal lezers hebben vanwege hun ziekte ook de artikelen opgevraagd die ik nog niet heb gepubliceerd. Aan al deze verzoeken heb ik voldaan. Ik hoop dat ik deze lezers een beetje heb kunnen helpen. T.z.t. zou ik heel graag willen weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!Zie hoofdstuk: Inleiding.
Referenties
SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie